Przyjmowanie zapisów na listy rezerwowe
Pełne grupy to najlepszy scenariusz po zakończonych zapisach — pozwalają Ci osiągnąć maksymalne przychody przy stałych kosztach. Dzięki sprawnemu procesowi zapisów możesz wypełnić kursy do ostatniego miejsca.
Wiemy jednak, że zdarzają się rezygnacje uczestników – zmienia się plan zajęć, dziecko traci chęci lub pojawiają się inne zobowiązania. W takich sytuacjach liczy się czas — chcesz jak najszybciej znaleźć osobę, która zajmie wolne miejsce.
Jak działa lista rezerwowa?
Rodzic może zapisać się do pełnej grupy w tabeli zapisowej. Taki zapis trafia na listę rezerwową i oczekuje na zwolnienie miejsca w kursie.
Gdy któryś z uczestników zrezygnuje, możesz wypisać go z kursu, a następnie zaakceptować kolejną osobę z listy rezerwowej. Dzięki temu zachowujesz pełne grupy i nie tracisz przychodu.
Jak włączyć listę rezerwową w kursie?
To od Ciebie zależy, czy w danym kursie chcesz umożliwić zapisy na listę rezerwową.
Możesz to zrobić z zakładki Kursy w prosty sposób:
Upewnij się, że masz widoczną kolumnę Lista rezerwowa.
W kolumnie Lista rezerwowa przesuń suwak przy kursie na tak, aby aktywować możliwość zapisów.

Gotowe! Uczestnicy będą mogli zapisać się na listę, gdy kurs się wypełni.
Jak wygląda kurs z aktywną listą rezerwową?
Jeżeli kurs jest pełny, ale zapisy na listę rezerwową są włączone, kurs nadal wyświetli się w tabeli zapisowej.
Przy jego nazwie pojawi się dopisek (Lista rezerwowa).

Dzięki temu potencjalni uczestnicy wiedzą, że mogą się zapisać, aby czekać na wolne miejsce, zamiast całkowicie rezygnować z kursu.
Co widzi uczestnik po zapisie?
Po wypełnieniu formularza rodzic zobaczy komunikat informujący, że zapisał się na listę rezerwową.

Dodatkowo otrzyma wiadomość e-mail potwierdzającą zapis.

Powiadomienie dla szkoły
Kiedy uczestnik zapisze się na listę rezerwową, w ActiveNow pojawi się powiadomienie, które po kliknięciu przekieruje Cię bezpośrednio do danego kursu.

Akceptowanie i odrzucanie zapisów z listy rezerwowej
Listę rezerwową znajdziesz w szczegółach kursu, na samym dole strony.
Z tego widoku możesz:
zaakceptować uczestnika, który ma dołączyć do grupy,
odrzucić zapis, jeśli nie planujesz przyjąć kolejnych osób.

Podczas akceptacji lub odrzucenia możesz wybrać, czy chcesz:
wysłać z potwierdzeniem – wtedy uczestnik dostanie maila o Twojej decyzji,
nie wysyłać potwierdzenia – uczestnik nie otrzyma wiadomości mailowej.
Po akceptacji uczestnik zostanie automatycznie dodany do kursu, a system — w zależności od wybranej opcji — wyśle lub nie wyśle wiadomości e-mail.
Jak sprawdzić liczbę zapisów na listę rezerwową?
W zakładce Kursy możesz włączyć kolumnę Zapisy na listę rezerwową, w której zobaczysz liczbę osób zapisanych na listę w każdym kursie.

Ostatnia aktualizacja
Czy to było pomocne?